Heeft ons ziekenhuis een rol te spelen in het kader van geweld op vrouwen?

Ondertekend door Renaud Witmeur, algemeen directeur H.U.B, en Jean-Michel Hougardy, algemeen medisch directeur H.U.B

Een maand geleden, op 27 oktober 2022, overleed onze jonge collega Teresa, verpleegkundige op de afdeling Hematologie van het Jules Bordet Instituut, door de messteken van haar partner. Dit verschrikkelijke nieuws bracht een schokgolf teweeg in onze instellingen, met een immens verdriet bij al wie aan haar zijde werkte en bij haar andere collega’s.

Volgens ramingen van de Wereldgezondheidsorganisatie krijgen “35% van alle vrouwen tijdens hun leven te maken met fysiek of seksueel geweld vanwege hun intieme partner of iemand anders.” Het ziekenhuismilieu is een omgeving waar vrouwen in vele beroepen de meerderheid uitmaken. Wij kunnen niet vatten dat één collega op drie mogelijk te maken krijgt met geweld van fysieke, psychologische of mentale aard. Als een van de grootste werkgevers van Brussel en als belangrijke actor in de gezondheidssector, behoort het vanzelfsprekend tot onze taak om binnen onze ziekenhuizen te zorgen voor een werkomgeving waar de gezondheid en veiligheid van iedereen gewaarborgd is. Het lijkt ons echter vooral essentieel dat elke vrouw die in onze instellingen werkt, binnen ons ziekenhuis de ruimte kan vinden om zich te uiten, onbevreesd en zonder beoordeeld te worden. Manager, humanresourcesmanager, de hiërarchie van verpleegkundigen, de arbeidsarts en -psycholoog, collega’s: in elke arbeidsrelatie is ruimte voor een luisterend oor, hulp, empathie. Laten we voor onze collega’s zorgen, net zoals we voor onze patiënten zorgen.

Een academisch ziekenhuis is geen ‘onderneming’ zoals een andere. Het is integendeel een organisatie die zichzelf definieert en uitsluitend bestaat met het oog op haar missie voor patiënten en waarden als gelijkheid, respect en bescherming: de kern van haar bestaansreden. Het ziekenhuis heeft een brede rol te spelen in de samenleving. Het moet bijdragen tot een samenleving waar elke vrouw zich veilig voelt, thuis, op straat, onderweg, in de parken, overal, dag en nacht. Als ziekenhuis hebben wij inderdaad een belangrijke rol te spelen inzake volksgezondheid en gezondheidseducatie. Het ziekenhuis is een maatschappelijke actor wegens zijn missie en wegens de uitdagingen die het vertegenwoordigt. En in dit debat dat ons aanbelangt, in de resolute aanklacht van geweld tegen vrouwen, ongetwijfeld een van de belangrijkste gevechten van deze tijd, ongeacht de vorm van dit geweld, verbindt het Academisch Ziekenhuis van Brussel zich ertoe:

  • Nog meer en nog luider ertoe op te roepen dat elke vrouw een plaats moet krijgen in het openbare debat, door te helpen initiatieven te verspreiden die dit mogelijk maken, door uitwisselingen onder haar instellingen te vergemakkelijken, door steun te verlenen aan wetsvoorstellen in de lijn van ‘stop feminicide’.
  • Altijd bereid te zijn te luisteren naar vrouwen die het slachtoffer zijn van geweld, hun naasten, hun vrienden, en hen aanmoedigen zich uit te spreken en dit te bespreken binnen onze instellingen. Wij moedigen elke vrouw aan om met ons personeel te spreken over haar angsten en haar ervaringen met huiselijk, psychologisch, fysiek of seksueel geweld.
  • Garanderen dat elke zorgverlener van elke instelling binnen het Academisch Ziekenhuis Brussel oor heeft voor de behoeften van elke vrouw die slachtoffer is van geweld, en van hun naasten, en daarbij handelt met respect, empathie en zonder te oordelen.
  • Slachtoffers van geweld een complete dienstverlening aan te bieden, een kwaliteitsvolle menselijke ondersteuning: medisch, paramedisch, psychologisch en sociaal.
  • Bij de jongeren het discours en de sensibilisering rond gendergelijkheid versterken en ondersteunen, en onze rol inzake gezondheids- en seksuele voorlichting versterken.
  • Meewerken aan het verzamelen van data in dit verband, vermits de cijfers en statistieken in België vandaag nog te vaag zijn.
  • Als academisch ziekenhuis van de ULB de universiteit steunen in al haar acties die op de universiteitscampussen zullen worden ondernomen in de strijd tegen geweld op vrouwen.
  • Wij moeten vandaag handelen opdat dit in de toekomst nooit en voor niemand meer plaatsvindt. Die toekomst begint nú. ​

 

 

 

Share

Latest News

Website preview
Persbericht
De spoedafdeling van het Erasme Ziekenhuis huldigt een nieuw onthaal in
hopital-universitaire-de-bruxelles.prezly.com
Website preview
Uitnodiging
Inhuldiging van de nieuwe onthaal van de dienst spoedgevallen
hopital-universitaire-de-bruxelles.prezly.com
Website preview
Persbericht
Leverziekten: screening kan uw leven redden
hopital-universitaire-de-bruxelles.prezly.com

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Hôpital Universitaire de Bruxelles

Het A.Z.B, het academisch ziekenhuis van de ULB, verenigt sinds 2021 het Jules Bordet Instituut, het Erasmus Ziekenhuis en het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola (HUDERF). Gelegen in het hart van Brussel, biedt het een uitstekende gespecialiseerde, oncologische en pediatrische zorg, een combinatie van onderzoek en onderwijs voor de zorgverleners van morgen. Met meer dan 6.000 medewerkers belichaamt het Universitair Ziekenhuis Brussel de waarden solidariteit, engagement, inclusiviteit, innovatie en vrij onderzoek.

Het Jules Bordet Instituut is het enige geïntegreerde kankercentrum in België. Het is erkend door het OECI en vervult al 80 jaar een drievoudige missie: zorg, onderzoek en onderwijs in oncologie. Sinds 2021 beschikt het Instituut over een ultramodern gebouw van 80.000 m² in Anderlecht, met 250 bedden en 43 daghospitaalplaatsen.

Het Erasmeziekenhuis is een algemeen ziekenhuis met 986 bedden dat jaarlijks tot 30.000 ziekenhuispatiënten en 400.000 poliklinische patiënten opneemt. Het team van 4.000 professionals biedt geavanceerde zorg, aangevuld met de Polykliniek Lothier en twee gespecialiseerde centra (CTR en CRG).

Ze zijn beide gevestigd op de Erasmeziekenhuis-faculteit campus, die de Faculteit der Geneeskunde, de Faculteit der Motorische Wetenschappen en de School voor Volksgezondheid (met een totaal van meer dan 6.200 studenten) omvat.

Het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola (HUDERF) is het enige Belgische ziekenhuis gewijd aan kinderen en adolescenten. Door alles in het werk te stellen om het welzijn van zijn jonge patiënten te garanderen, helpt het ziekenhuis hen om hun eigen ontwikkeling in handen te nemen en zich te ontplooien in de maatschappij. Huderf is gevestigd in Laken en heeft 183 bedden, 135.000 consultaties en meer dan 36.000 spoedopnames per jaar. Het heeft als missie om uitgebreide en innovatieve zorg te bieden aan zijn jonge patiënten door uitstekende zorg, onderzoek en gezondheidseducatie te combineren.

Neem contact op met

www.hubruxelles.be