Het Jules Bordet Instituut opent de Kliniek voor langetermijnfollow-up voor hematologiepatiënten
Brussel, 16 september 2024 – In het Jules Bordet Instituut staat deze septembermaand in het teken van sensibilisering voor hematologische aandoeningen en kankers. In deze context wordt met terechte trots de Kliniek voor follow-up over de lange termijn geopend. Deze biedt overlevers van hematologische kankers een nieuwe, specifieke consultatie aan. Deze raadpleging omvat gepersonaliseerde follow-up voor alle patiënten die graag professionele hulp krijgen om hun gewenste leven weer op te nemen na hun ziekte.
Steeds meer mensen overleven kanker
Dankzij betekenisvolle vooruitgang in de opsporing en behandeling van kanker blijven steeds meer patiënten langer leven. De terugkeer naar het normale, gewenste leven blijkt na een lange behandelingsperiode vaak echter een complex obstakelparcours te zijn. “Na mijn kanker was alles veranderd. Alle aspecten van mijn leven waren aangetast: mijn werk, mijn relaties en gevoelens, mijn zelfrespect. Ook na de behandeling blijf je hulp nodig hebben”, vertelt een patiënte. De Kliniek voor follow-up over de lange termijn werd opgericht om tegemoet te komen aan deze evolutieve behoeften en om de gezondheid en het welzijn van hematologiepatiënten in remissie te verbeteren.
”Bij patiënten in remissie volgen de consultaties elkaar minder snel op. Daardoor voelen ze zich soms in de steek gelaten en geïsoleerd. Ze hebben veel vragen en uiteenlopende problemen van fysieke, psychologische, financiële, sociale en andere aard. Het is dan tijd om ze te ondersteunen, te aanhoren en door te verwijzen naar de juiste specialisten. Er zijn oplossingen, maar patiënten weten niet altijd bij wie ze terechtkunnen", zegt dr. Wolfromm die de Kliniek voor langetermijnfollow-up coördineert.
Raadplegingen op individuele maat voor een globale aanpak
De Kliniek voor langetermijnfollow-up biedt medische raadplegingen voor alle patiënten die aan een hematologische kanker hebben geleden. Hier komen de diverse problematieken aan bod die kunnen opduiken in de periode na kanker: het recidiefrisico, preventie van secundaire kankers, screening en beheer van late nawerkingen, verbetering van levenskwaliteit, psychische en emotionele gezondheid, sociaal en economisch leven. We bieden adviezen in domeinen als diëtiek, psychologie, coaching om een gepaste fysieke activiteit te blijven handhaven, consultaties rond vruchtbaarheid na kanker, met het oog op de kinderwens, raadplegingen bij een seksuoloog, workshops rond de terugkeer naar het werk, met gespecialiseerde coaches van de Kankerstichting, neuropsychologische evaluaties. De behoeften evolueren constant: ook de aanpak wordt aangepast aan de patiënt.
Wat zijn de voorwaarden om een beroep te doen op de Kliniek voor langetermijnfollow-up in de hematologie?
Alle hematologiepatiënten (al dan niet opgevolgd door het Jules Bordet Instituut) kunnen terecht in deze raadplegingen. Onze professionals werken samen met de huisartsen om het ‘Overleverspaspoort’ op te stellen. Dit plan voor een follow-up garandeert een doeltreffende coördinatie met alle gezondheidsactoren die betrokken zijn bij de opvolging van de patiënten.
Clara Mercier
Gabrielle Vanhoudenhove
OVER HET JULES BORDET INSTITUUT
Het Jules Bordet Instituut is een geïntegreerd, multidisciplinair centrum dat uniek is in België. Dit autonome ziekenhuis heeft zich volledig toegelegd op kankeraandoeningen.
Al 80 jaar biedt het Jules Bordet Instituut zijn patiënten het kruim van de diagnostische en therapeutische strategieën om kanker te voorkomen, te screenen en actief te bestrijden. Het Instituut streeft een drievoudige missie na: zorgverstrekking, onderzoek en onderwijs. Onze internationale reputatie lokt de grootste experts op het domein van kanker naar ons Instituut. Dankzij zijn innoverende spirit draagt het Jules Bordet Instituut actief bij tot de ontwikkeling en de ontdekking van nieuwe en belangrijke diagnose- en behandelingstechnieken, en dit om zijn patiënten zo snel mogelijk hiervan te kunnen laten profiteren.
In mei 2018 ontving het Jules Bordet Instituut voor de tweede keer de officiële accreditatie en certificatie van de OECI (Organisation of European Cancer Institutes) als "Comprehensive Cancer Centre" (geïntegreerd oncologiecentrum). Dit kwaliteitslabel is voorbehouden voor multidisciplinaire oncologische verzorgingsinstellingen die ook onderzoek en opleiding integreren. Het Jules Bordet Instituut is het enige Comprehensive Cancer Center met OECI-accreditatie in België.
Het Instituut opende op 28 november 2021 de deuren van zijn nieuwe gebouw op de ULB-campus in Anderlecht: 80.000 m², volledig gewijd aan een optimaal aanbod aan verzorging, onderzoek en opleiding op het domein van de oncologie, maar ook gericht op het welzijn van de patiënt. Het Instituut telt 250 ziekenhuisbedden naast 43 bedden in de dagkliniek.
Het Jules Bordet Instituut maakt deel uit van de HUB, de koepel van Brusselse Academische Ziekenhuizen waartoe naast het Jules Bordet Instituut ook het Erasmusziekenhuis en het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola behoren. Deze academische ziekenhuisgroepering met internationale faam garandeert, met name dankzij nieuwe investeringen, voor iedereen toegankelijke verzorging van topkwaliteit, evenals uitmuntendheid in onderzoek en onderwijs.
OVER HET H.U.B
Het H.U.B (Hôpital Universitaire de Bruxelles) is het Academisch Ziekenhuis van de ULB (Université Libre de Bruxelles) en sinds 2021 de koepel van het Jules Bordet Instituut, het Erasmusziekenhuis en het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola.
Dit referentiecentrum op internationaal niveau is gevestigd in het hart van het Brussels Gewest. Het H.U.B biedt algemene, oncologische en pediatrische zorgen van hoge kwaliteit aan.
Deze uitmuntende verzorging die binnen ieders bereik ligt, wordt verrijkt met, en gevoed door een tweeledige instroom van wetenschappelijk onderzoek en onderwijs voor het verzorgingspersoneel van morgen.
Het H.U.B telt in 2022 meer dan 6000 medewerkers die zich laten inspireren door de centrale waarden Patiëntenbelang, Respect, Engagement, Solidariteit, Diversiteit en Inclusie, Vrij Onderzoek.