Inhuldiging van de dienst Radiotherapie
Het Jules Bordet Instituut – dat samen met het Erasmusziekenhuis en het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola deel uitmaakt van het Academisch Ziekenhuis Brussel – opende donderdag 10 november zijn dienst Radiotherapie. Deze dienst beschikt over een volledig nieuwe, revolutionaire infrastructuur, met voorop de eerste MRI-Linac 1,5T in België en de eerste simulatie-MRI. Deze aanschaf was mogelijk dankzij een bijzonder gulle 6,5 miljoen euro sponsoring vanwege de Association Jules Bordet. Deze technologieën, die aan de spits van de innovatie staan, stellen ons in staat nog verder te gaan in het personaliseren van kankerbehandelingen en het verkennen van nieuw therapeutisch onderzoek.
.png)

Meer precisie en meer efficiëntie in de behandelingen dankzij de MRI
MRI is een stralingsvrije beeldvormingsmethode die beelden van betere kwaliteit levert, preciezer gericht op de tumor, terwijl de gezonde organen en weefsels gespaard blijven. De MRI-Linac 1,5 Tesla combineert een MRI met een lineaire versneller voor radiotherapie. Hierdoor verkrijgt men beelden vóór, tijdens en na elke sessie, om de behandeling af te stemmen op de situatie van de dag. Met een 1,5T-MRI verkrijgen we niet alleen anatomische beelden zodat we de behandeling kunnen aanpassen aan de morfologie van de dag, maar kunnen we ook functionele beelden opvragen die ons meer vertellen over de biologie van de tumor. In een volgende stap wordt de behandeling aangepast aan de tumorbiologie van dat moment, zodat de filosofie van de gepersonaliseerde geneeskunde op elke patiënt kan worden toegepast. Verder beschikt de dienst radiotherapie nu ook over een simulatie-MRI, uitsluitend bestemd voor de voorbereiding van de behandelingen. De patiënt kan dus al zijn beeldvormingen die noodzakelijk zijn voor de goede planning en afwikkeling van de behandeling, laten plaatsvinden op een MRI; wij noemen dit het ‘Total MRI Workflow’-concept.
Een revolutie staat voor de deur: de Flash Therapy
De ‘Flash Therapy’ houdt in dat de radiotherapiedosis in enkele milliseconden wordt afgeleverd in plaats van in enkele minuten, zoals bij een klassieke behandeling. De impact op de tumor blijft ongewijzigd, maar de gezonde cellen worden gespaard. Dit verhoogt de doeltreffendheid van de behandeling terwijl de toxiciteit ervan vermindert. De radiotherapie-community verwacht enorm veel van deze benadering: de eerste klinische resultaten van deze techniek wijzen er immers op dat patiënten bij deze behandeling weinig of nagenoeg géén toxiciteit ondervinden. Dankzij een upgrade van de Mobetron (machine die we gebruiken voor intra-operatieve radiotherapie bij borstkankers) zal het radiotherapieteam van het Jules Bordet Instituut de revolutie van de Flash Therapy in de voorhoede beleven. In een eerste fase maakt de Flash deel uit van het domein van het fundamentele en translationele onderzoek, maar wij koesteren de ambitie om, altijd in het belang van de patiënt, klinische studies te ontwikkelen en te implementeren in samenwerking met andere internationale centra. Het referentiecentrum in de strijd tegen kanker blijft bij zijn vaste wil om patiënten optimaal te verzorgen dankzij uitrusting die tot het kruim van de technologie behoort, met steeds nauwkeurigere en performantere behandelingen tegen kanker.